dimarts, 4 de novembre del 2014

Àngel Guimerà i La filla del mar

Àngel Guimerà
Àngel Guimerà
Àngel Guimerà va néixer a Santa Cruz de Tenerife (Canàries) l'any 1845, fill de pare català i mare canària.mestís, que significa que no era del tot català, ja que va heretar més la llengua castellana de la seva mare que no el català que parlava el seu pare. També es sentia diferent perquè era un fill bordo; és a dir que els seus pares no estaven casats, fet totalment estrany en el segle XIX. Quan era jove, se li va morir la mare, i més tard es va enamorar d'una noia amb qui es volia casar, però els pares d'aquesta no ho van voler perquè l'Àngel no era del tot català i també, perquè no era burgès; per tant va ser un amor no correspost.
Als set o vuit anys va arribar a Catalunya, concretament a Tarragona. En arribar-hi es va sentir molt diferent perquè era
Totes aquestes paraules marcades són els fets propis que van fer que l'Àngel Guimerà volgués reflectir en els personatges de les seves obres; per exemple, podem trobar molts personatges orfes, diferents, immigrants i, sobretot, amors impossibles que acaben fracassant.
Àngel Guimerà als 8 anys
Va escriure moltes obres durant el romanticisme. Va començar escrivint poesia (dos llibres) i llavors, prosa (tres llibres), però l'estil que més va utilitzar va ser el teatre.
Va escriure més de cinquanta obres de teatre, aproximadament, però les més importants són:
  • Mar i Cel
  • En pólvora
  • Maria Rosa
  • La festa del blat
  • Terra baixa
  • La filla del mar

En totes aquestes obres, els personatges principals solen ser o orfes, o diferents o immigrants. Però sobretot, hi apareix el triangle amorós; és a dir, dues dones que s'enamoren del mateix home, o dos homes que s'enamoren de la mateixa dona. I aquests triangles mai tenen un final feliç.

La filla del mar
A la classe ens hem llegit La filla del mar, un drama que succeeix en un poble mariner de la costa catalana.
La protagonista principal és l'Àgata, una noia musulmana que va arribar de ben petita a la costa d'aquest poble després d'haver naufragat en un vaixell a on també hi havia els seus pares i qui no va arribar a veure mai més (nena orfe). Es sap que era musulmana perquè anava vestida amb el vestit típic dels països del nord d'Àfrica i també perquè parlava un idioma diferent. Llavors, com que el poble no podia deixar a aquell infant allà sol, algú l'havia de cuidar, però com que no es posaven d'acord, el poble es va posar en cercle i la van col·locar al mig perquè ella escollís amb qui es volia quedar, i com faria qualsevol nen petit, va anar cap a una nena de quatre anys més gran que ella; la Mariona. Més tard, es van morir els pares de la Mariona (la noia queda orfe) i se'n va haver d'ocupar d'ella i de l'Àgata, l'oncle de la primera, en Cinquenes, l'encarregat de pagar els salaris als treballadors del poble. Ell tenia molt clar que només la Mariona era la seva neboda.

L'acció de l'obra comença anys més tard, quan totes les dones del poble estan al port cosint les xarxes mentre els homes i l'Àgata van a pescar. Llavors, passen per allà la Mariona acompanyada d'en Pere Màrtir; un noi jove i atractiu que es dedica a seduir a totes les noies del poble, aquestes se n'enamoren, ell s'aprofita d'aquestes i finalment, les abandona. Per tant quan totes les dones del poble veuen la situació comencen a tafanejar sobre la parella i més tard li expliquen a en Cinquenes. Quan aquest s'assabenta que la seva neboda festeja amb en Pere Màrtir, li prohibeix de veure'l.
Després, la Mariona i en Pere Màrtir plantegen un festeig fals entre el noi i una altra noia del  poble perquè així el poble es pensés que ja no estan junts i llavors, es veurien d'amagat. Després de triar moltes noies, la Mariona dóna com a candidata a l'Àgata, perquè sap que en Pere Màrtir no se n'enamorarà perquè és heretge.
Dies més tard, en Pere Màrtir comença a parlar amb l'Àgata per enamorar-la, però al cap d'un temps l'Àgata s'enamora d'ell i aquest s'enamora d'ella de veritat. La Mariona comença a veure la situació i es va anar posant gelosa. En Cinquenes també ho veia, però no li preocupava tant que l'Àgata estigués amb en Pere Màrtir perquè no acceptava a la noia com a una neboda.
Al cap d'un temps, per la gelosia, la Mariona li explica a l'Àgata que tot era un festeig fals i l'Àgata, en sentir-se enganyada, s'enfada molt amb en Pere Màrtir. Comença a dir que el vol matar, però llavors, en Pere Màrtir li fa entendre que s'ha enamorat d'ella de veritat i que no tornarà a parlar més amb la Mariona, però aquesta última, més tard, troba al noi i l'abraça dient-li que l'estima ; l'Àgata, en veure-ho, li clava una fitora (com una forca que serveix per a pescar) a l'esquena d'en Pere Màrtir i el mata. Però, abans de morir, el noi li va dir a l'Àgata, sincerament, que l'estimava; i després, ella se'n va arrapentir i es va suïcidar tirant-se al mar.

Un vídeo de l'obre representada teatralment

                                                                          
Diverses de les portades de les obres de Guimerà

Podeu visitar la web següent o on hi ha tota la informació d'àngel Guimerà; des de la biografia fins a entrevistes:

Web informativa sobre Àngel Guimerà



1 comentari: