dimarts, 21 d’octubre del 2014

Aigües encantades

Aigües encantades és una obra teatral escrita per Joan Puig i Ferreter l'any 1907.
Joan Puig i Ferreter

Es tracta d'un drama a on s'oposen les idees del poble i les idees del progrés.
Nova edició d'Aigües encantades
Argument:

En un poble de muntanya de la província del Tarragonès hi ha sequera i tot el poble està fent com una mena de processó, a on preguen per la Verge dels Gorgs; la verge del poble, que es veu que una vegada va aparèixer d'uns gorgs i que li va dir a un pastor que si li construïen una ermita els donaria fe. Això ho fan perquè plogui.

Doncs, tot els poble està pregant, i la Cecília, la protagonista, i en Vergés, el mestre del poble que es vol casar amb la Cecília, estan a casa dels pares de la noia parlant sobre les benediccions que fa el poble, que ells creuen que són supersticions sense sortida.
Llavors, arriben els pares de la noia, en Pere Amat i la Juliana, que la comencen a escridassar perquè no ha assistit a les benediccions del poble mentre totes les noies de la seva edat hi eren.
La Cecília, que només passava els estius al poble ja que durant l'hivern vivia a la ciutat amb una seva tia perquè estudiava per mestre, tenia unes idees molt contràries a la religió. Ella creia que la religió no ho arreglava tot i contestava amb les seves idees als seus pares que creien que estudiar a la ciutat la tornava boja.
Llavors, al poble arriba un foraster, a qui mai l'autor li posa nom, que ve de la ciutat, que és enginyer i que coneixi medis naturals que és canalitzant l'aigua dels Gorgs de la Verge per acabar amb la sequera del poble, però el poble no ho vol, perquè la Verge dels Gorgs és la seva patrona.
Algunes persones com el pastor, que no creu en la religió, o l'alcalde, que al principi no té les idees segures però que al final es decanta per les idees del foraster, van a escoltar-lo a casa de l'alcalde i el foraster els hi explica la solució que té, però els que creien en la Verge van començar a oposar-se a aquest home, sobretot el Mossèn Gregori, que diu que és Déu qui té la única solució perquè plogui.
Després que el foraster expliqui la solució, comença a ploure i tot el poble el comença a perseguir i a tirar-li pedres.
A la casa de la Cecília, aquesta els explica als seus pares que les dones també poden triar i manar i els diu que no vol estar més en la seva casa i que marxarà.

Al final, a la casa, només hi ha en Vergés i la Cecília; aquesta última li explica que vol marxar amb el foraster i anar a viure amb ell per sempre, en Vergés ho intenta impedir, però és impossible i la Cecília se'n va.



Vídeos sobre representacions teatrals de l'obra:
''Tràiler'' de l'obra feta pel TNC

Aigües Encantades


1 comentari: